A kellemetlen szagok eltüntetése

A kellemetlen szagok eltüntetése

 

Orrunkon akár 20.000 liter levegő is keresztülhalad minden egyes nap [1], ami agyunkat rengeteg különféle illattal bombázza, de nem mindegyik illat kellemes. A 10.000 különböző illat közül - melyet orrunk képes megkülönböztetni [2] - bőven lesznek olyanok, amelyekkel nem szívesen találkozunk, főleg nem napi rendszerességgel.

Az agy természetes szűrője lehetővé teszi, hogy alkalmazkodjunk azokhoz a szagokhoz, amelyek állandóan körülöttünk vannak, így agyunk az új és egyedülálló illatokra összpontosíthat, melyek akár potenciális fenyegetést is jelenthetnek számunkra. A jelenség szenzoros alkalmazkodásként[3] is ismert, és egyre kellemetlenebb szagú otthonokhoz vezethet, mivel az állandóan jelen lévő szagok észrevétlenek maradnak az ott lakók számára.

De milyen rossz szagok lehetnek otthonunkban és hogyan segíthet az új Air WICK TMPure légfrissítő aeroszol?

 

Eleget szellőztetünk?

Egy új tanulmány szerint a mai gyerekek hetente átlagban alig több, mint négy órát játszanak a szabadban, míg ez az időtartam több, mint nyolc óra volt a szüleik idejében. Mivel a gyerekek hosszabb ideig és egyre gyakrabban tartózkodnak otthon, lakóhelyünk levegőjének minősége sokkal fontosabb, mint valaha.

Nyilvánvaló kiindulópontnak tűnhet, de ha csak pár percre is kinyitjuk az ablakot, máris eltávolítjuk az állott, dohos levegőt és visszaállítjuk a levegőáramlást. Nincs "megfelelő mennyiségű" friss levegő, de ideális esetben naponta legalább öt percig kellene szellőztetnünk (télen is), hogy javítsuk a levegő minőségét.

 

Csökkentsük a páratartalmat és a kondenzációt

Általában a fürdőszoba, illetve a konyha a legproblémásabb terület, melyek a leginkább növelik otthonunk páratartalmát. [4] A hosszú ideig tartó magas páratartalom miatt otthonunk sokkal hajlamosabb lesz a penészképződésre, amely kellemetlen szagot eredményezhet. Amennyiben otthonunkban gyenge a légáramlás, a pára megtelepedik a falakon és a sarkokban - lakásunk leghidegebb területein.[5]

A párás és áporodott levegő különösen rossz az aszthmában és más allergiás megbetegedésekben szenvedő családtagok számára, mivel a gombáknak, penészspóráknak és poratkáknak kiváló táptalajt biztosít, melyek mind a fenti betegségek kiváltó okai lehetnek. Hogyan lehet hát megszabadulni a kellemetlen, nedves szagtól? Egy szellőztető rendszer telepítése, illetve a penész jeleinek felismerése hosszú távon időt és pénzt takaríthat meg számunkra, mivel a hosszan tartó nedvesség károsíthatja otthonunkat, amennyiben a penész továbbterjed a falakon[6]

 

Csökkentsük a szemetes és a szennyestartó méretét

A nagyméretű szemetes áldás lehet a konyhában, mivel nem kell túl gyakran kivinnünk a szemetet, de a nagyobb szemetesek kellemetlen és büdös szagokkal társulhatnak. A nagy mennyiségű kidobott élelmiszermaradék a rossz szagok felhalmozódásához vezethet, melyet még a legjobb szemeteskuka sem rejt el előlünk. És nem csak az élelmiszerhulladékokról beszélünk.

A tiniszobát többnyire az egész család elkerüli, mivel a nagy mennyiségű felhalmozódott szennyes ruha igencsak büdös lehet. A szennyestartóban múlt hét óta ott lapuló zokni szaga mindenki számára figyelmeztető jel, hogy itt az ideje kisebb szennyestartót használni. Ez elsőre talán úgy hangzik, mintha több munkánk lenne, de ha kisebbre cseréljük a szennyestartót, könnyebben elvégezhető a házimunka; a kevesebb és gyakoribb mosás jobb, mintha egyszerre akarnánk kimosni minden ruhát, ami akár egy egész napot is igénybe vehet! Ha úgy érezzük, hogy szemetesünk és szennyestartónk rossz szagot áraszt, az Air WICK TMsegítségével könnyedén eltávolíthatjuk a kellemetlen szagokat és izgalmas, új illatra cserélhetjük, mint a Pure Tavaszi Szellő.

 

Tüntessük el kedvencünk szagát

Mint minden rossz szag esetén, agyunk az otthonunkban hosszan jelen lévő állatszaghoz is képes alkalmazkodni, mely igen kínos lehet, ha vendégek jönnek hozzánk. A rossz szagok forrásának felkutatása nehéz feladatnak tűnhet, de a megfelelő eszközökkel az összes, kedvencek által okozott szag  megtalálható, illetve eltávolítható.

Egy olcsó fekete fény segítségével (mely a legtöbb barkácsáruházban kapható pár ezer forintért) könnyen észrevehetünk és megjelölhetünk minden vizeletnyomot, amely megjelenik a fluoreszkáló világításban. A jó eredmény érdekében csak annyit kell tennünk, hogy lekapcsoljuk a villanyt, amikor az UV fekete fényt használjuk. A teljes tipplistát, hogyan kontrollálhatjuk kedvenceink szagát, itt olvashatjuk el. Az AIR WICK TMPure légfrissítőket biztonságosan használhatjuk minden olyan helységben, ahol kedvencünk tartózkodik*, mivel használatakor kevesebb nedvesség csapódik ki a többi Air WICK TMaeroszolhoz képest.

Otthonunk frissen és tisztán tartása nem tűnhet lehetetlen feladatnak, ha elfogadjuk és beiktatjuk mindennapjainkba a "keveset és gyakrabban" elvét. A takarítás végeztével mindig használjunk Pure légfrissítőt az otthonunkban.

 

* Az aeroszolt tartsuk távol gyermekektől és háziállatoktól

 

[1] http://www.entnet.org/content/your-nose-guardian-your-lungs

[2] http://www.sciencemag.org/news/2014/03/human-nose-can-detect-trillion-smells

[3] http://chemse.oxfordjournals.org/content/25/4/473.full

[4] http://www.gov.scot/resource/doc/1125/0011805.pdf

[5] http://www.anglianhome.co.uk/goodtobehome/guides/how-to-spot-and-remedy-high-humidity-in-your-home/

[6] https://www.asthma.org.uk/advice/triggers/indoor-environment/