Illatok és psziché

Illatok és psziché

 

Előfordult már, hogy amikor hazaértünk a nyaralásból, újra "felfedeztük" otthonunk illatát? Miért alkalmazkodik orrunk a környezet illatához? Ahhoz, hogy ezt megértsük, meg kell vizsgálnunk az illatok útját, illetve azt, ahogyan agyunk feldolgozza őket.

Ne becsüljük alá az illatok hatalmát...

Szaglásunk a legrégebbi képességünk [1], mégis a legkevésbé megértett az összes érzék közül, sokkal kevésbé ismert, mint az érintés, látás és hallás. Az illat erős és szuggesztív, mely hátteret biztosít életünknek azáltal, hogy bizonyos szagokat konkrét emlékekhez köt, jó vagy rossz emlékekhez egyaránt. Ennek segítségével emlékezünk elfelejtett arcokra, de segíthet megváltoztatni gondolkodásunkat vagy akár veszélyekre is figyelmeztethet bennünket, mely lehet akár olyan triviális, mint a lejárt tej vagy valami sokkal életveszélyesebb, mint egy tűzesetből származó füst.

 

Ne becsüljük alá az illatok hatalmát...

Szaglásunk a legrégebbi képességünk [1], mégis a legkevésbé megértett az összes érzék közül, sokkal kevésbé ismert, mint az érintés, látás és hallás. Az illat erős és szuggesztív, mely hátteret biztosít életünknek azáltal, hogy bizonyos szagokat konkrét emlékekhez köt, jó vagy rossz emlékekhez egyaránt. Ennek segítségével emlékezünk elfelejtett arcokra, de segíthet megváltoztatni gondolkodásunkat vagy akár veszélyekre is figyelmeztethet bennünket, mely lehet akár olyan triviális, mint a lejárt tej vagy valami sokkal életveszélyesebb, mint egy tűzesetből származó füst.

 

Hogyan működik szaglásunk?

A belégzés során orrunk felhőnyi illatmolekulákat szív be és egy pillanat alatt képes azonosítani komplex, egyéni illatokat. Az illatmolekulák állandóan körülöttünk vannak, mint a virágok vagy a kávé által kibocsátott apró illatmolekulák, melyek belépnek a orrüregbe, majd a szaglóhámba érkeznek. Ezt a kis területű szövetet (körülbelül akkora, mint egy postai bélyeg) nyálka borítja, és több mint 40 millió receptorsejtet tartalmaz, melyek úgy azonosítják a sajátos illatmolekulákat, ahogy a kulcs illik a zárba[2]. Azért például, hogy megérezzük a reggeli kávé illatát, az egyedi illatmolekuláknak speciális receptorokhoz kell kötődniük, hogy agyunk azonosíthassa a kávé illatát.

Miután a szaglóreceptorok sajátos illatmolekulákhoz kötődtek, elektromos impulzusokat küldenek az agy egyik régiójába, az úgynevezett szaglógumóhoz. Az agynak ezen része értelmezi az elektromos aktivitásban lévő mintákat, végül az egyes szagok és a szaglási érzékelés észleléssé válik - amit szagként ismerünk fel.[3] Itt kerül képbe az illatok ereje, mivel a szaglógumó az amygdalához kapcsolódik, ami a memóriát és az érzelmeket dolgozza fel, csakúgy, mint a hippocampus, amely a tanulásban játszott szerepéről ismert - így nem csoda, hogy a naponta tapasztalt érzelmek 75%-át az illatok váltják ki[4].

 

Idővel megszokjuk az illatokat

De miért van az, hogy agyunk képes megszokni bizonyos illatokat? Az otthonunkét például, hiszen a nap végén hazaérve megütheti orrunkat egy bizonyos illat, ami viszonylag rövid idő alatt egyre kevésbé észrevehetővé válik. 

Az emberi agy több, mint 10 000 egyedi illat beazonosítására képes [5]. "Elveszteni" a szaglásunkat természetes folyamat, és "szenzoros alkalmazkodás"-nak tekinthető - vagyis csökken az érzékenységünk azokkal a dolgokkal szemben, amiket többször látunk, hallunk és szagolunk [6]. Egy felnőtt embernek kb. 18 000-20 000 liter levegő halad át az orrán minden egyes nap [7], és fárasztó lenne az agy számára, ha minden szagot többször is fel kellene feldolgoznia. Annak érdekében, hogy csökkenjen a szenzoros ingerek mennyisége, a szagreceptorok megállítják az agynak küldött üzeneteket a hosszab ideig elhúzódó illatokról, és inkább az egyedi szagokra összpontosít, melyek "rendkívüliek".

 

Mitől különleges az Air Wick Life Scents?

Ellentétben a hagyományos illatosítókkal, az Air WICK® Life Scents termékcsaládot úgy fejlesztették ki, hogy élethű élményt nyújtsanak. A Life Scents illatok folyamatosan változó illatélményt biztosítanak. Minden Life Scents illat három különböző illatjegyet tartalmaz, amelyeket egymagukban is könnyen azonosíthatunk. Azonban az illatjegyek együtt is hatnak és egy harmonikus, sokrétegű illatélményt nyújtanak, melyek egyedi, személyes emlékeket idéznek fel.

A Life ScentsTMaz Air Wick első folyamatosan változó illata, mely élethű élményt biztosít. Áttörő technológiát használ, mely alapjaiban változtatja meg az illatok fejlesztését, illetve amit az illatokról gondolunk. A Life Scents természetes összetevőket használ, melyek folyamatosan változnak, hogy sokrétegű illatélményt biztosítsanak, így bármelyik pillanatban különböző illatokat érezhetünk, például a sült körte vagy a vanília illatát.

Az Air Wick Life Scents a Freshmatic®-ben, az elektromos légfrissítő készülékekben is elérhető, az utántöltő pedig hosszan tartó illatot biztosít otthonunkban. Állítsuk be a légfrissítőt a preferált illatintenzitásra és élvezzük, ahogyan a változó illat betölti otthonunkat.

 

A Life Scents™ az alábbi illatokban kapható:

Köszöntsük a lakásba érkezőket a Nagymama sütije illattal. A vanília, pitetészta és sült körte illatával. Élvezzük a sült, omlós pite belsejében sült és csipetnyi fűszerrel megbolondított karamellizált körte illatát, melyet hideg vaníliasodóval tálalnak. Az illat a meghittség érzését kelti és gyermekkori emlékeket idézhet fel.

Szökjünk el a valóság elől a Nyugalom szigete illattal. A kókusz, mandulavirág és cseresznye illatával. Varázsoljunk otthonunkból egzotikus szigetet a mandulavirágok aromájával, illetve a krémes kókusszal és az édes cseresznyével, anélkül, hogy elhagynánk nappalinkat.

Merüljünk el a nyár örömeiben a Nyári hangulatok illattal, a fehér virágok, a sárgadinnye és a vanília illatával. Használjuk az illatot, hogy lakásunkat kertté alakítsuk egy gyönyörű, szellős nyári estén a friss sárgadinnye szeletek, fehér virágok és vaníliafagylalt illatának hűvös, gyümölcsös, virágos kombinációja által.

Emlékezzünk vissza a Titokzatos kert illattal, a rózsa, málna és pillecukor illatára. Hagyjuk, hogy a finom rózsaszín rózsák, zamatos nagyszemű málnák, illetve az édes pillecukor boldog aromája visszarepítsen minket gyermekkorunkba. Merüljünk el az édes emlékek labirintusában, anélkül, hogy elhagynánk kényelmes kanapénkat.

Hozzuk közel a nyarat a Türkiz Oázis illattal. A napszítta fa, tengervíz és langyos szellő illatával. Változtassuk otthonunkat tengerparti menedékké, amint a sós tengeri permetet hordozó meleg szellő átjárja a lakást az élénkítő aromájú tengeri uszadékkal.

Egyéb források:

http://www.airwick.co.uk/frequently-asked-questions/life-scents-faqs/

https://en.wikipedia.org/wiki/Indoor_air_quality

https://en.wikipedia.org/wiki/Olfactory_fatigue

http://www.prnewswire.com/news-releases/air-wick-to-recreate-real-life-experiences-with-new-life-scents-collection-300033313.html 

 

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3018978/

[2] http://www.sciencemag.org/news/2014/03/human-nose-can-detect-trillion-smells

[3] http://www.medicaldaily.com/how-does-nose-smell-inner-workings-our-sense-smell-324566

[4] https://eprints.mdx.ac.uk/7171/1/Desrochers-Scent_revision_Jan_30.pdf

[5] http://www.sciencemag.org/news/2014/03/human-nose-can-detect-trillion-smells

[6] http://chemse.oxfordjournals.org/content/25/4/473.full

[7] http://www.entnet.org/content/your-nose-guardian-your-lungs