Kutyaszag a lakásban? Tüntessük el kedvencünk illatát

 

Magyarország a kutya- és macskatartók országa, mivel az adatok szerint 2,1 millió kutya és 2,5 millió macska él a magyar háztartásokban.1 A kutyatartásnak számos egészségügyi előnye lehet, beleértve a fizikai, mentális és érzelmi tényezőket. Ha van háziállatunk, bizonyára tudjuk, hogy szeretet, felelősség és néha pedig kellemetlen szagok járnak velük.

Idővel azonban megszokhatjuk otthonunk illatát, legyen jó vagy rossz szaga. Ezt a folyamatot "érzékszervi kiigazításnak" hívják, vagyis csökken érzékenységünk az olyan dolgokkal szemben, amit többször látunk, hallunk vagy szagolunk.[1] Annak érdekében, hogy csökkenjen a szenzoros ingerek mennyisége, az orrjáratban található szagreceptorok megállítják az agyba küldött üzeneteket a hosszabb ideig jelen lévő illatokról. Így agyunk képes lesz az egyedi illatokra összpontosítani, melyek "rendkívüliek", és akár potenciális fenyegetést is jelenthetnek, mint például egy tűzesetből származó füst.

Emiatt lehetséges, hogy vendégeink jobban érzik háziállataink szagát, mint mi magunk. Lehet, úgy érezzük, hogy az időigényes nagytakarítás az egyetlen megoldás, hogy eltüntessük a kedvencünk okozta rossz szagokat, de erre gyakran nincs elég időnk. Próbáljunk ki néhányat az alábbi tanácsok közül, hogy eltüntessük a kellemetlen szagokat és friss, tiszta illatokkal helyettesítsük őket.

 

  1. Mossuk meg kedvencünk mancsát minden séta után

A rendszeres fürdetés károsíthatja kutyánk bőrét és szőrzetét, ezért inkább próbáljuk megmosni és szárazra dörzsölni a mancsait közvetlenül séta után. A kutyák elég aktívak lehetnek, és ha póráz nélkül, szabadon rohangálhatnak, nem tudhatjuk, mibe lépnek bele. A mancsok megtisztítása nemcsak abban segít, hogy lakásunk ne legyen tele sáros mancsnyomokkal, de egyben biztosak lehetünk benne, hogy bármibe lépett kutyánk, nem fog rossz szagokat okozni a lakásban.

 

  1. Fektessünk be egy nem túl drága fekete fénybe (speciális UV fény)

A fekete fény furcsa tippnek hangozhat, de ezzel a törvényszéki eszközzel sikeresen kontrollálhatjuk kedvencünk rossz illatát és eltüntethetjük a kellemetlenül elhúzódó szagokat. A fekete fényt már pár ezer forintért is megvásárolhatjuk a barkácsáruházakban, és a segítségével könnyedén kideríthetjük, ha kedvencünkkel bármilyen baleset történt[2][3].

Az UV fény különösen hasznos eszköz, amikor szobatisztaságra neveljük kutyánkat, mert szinte minden felületen felfedi a megszáradt vizeletet - legyen szó bútorszövetről, szőnyegről, csempéről, tapétáról vagy ágyneműről. Csak kapcsoljuk le a villanyt és húzzuk végig a fényt minden olyan felületen, ahol kedvencünk megfordulhatott vagy ahol rossz szagot érzünk. A megszáradt vizelet foszfortartalma világít a fekete fényben, így sokkal könnyebb lesz észrevenni. Érdemes megjelölni az összes világító folt helyét, így könnyebben megtalálhatjuk és feltakaríthatjuk őket, miután felkapcsoltuk a villanyt.

 

  1. Rendszeresen mossuk ki az ágyneműt (a sajátunkat is!)

Ha úgy döntöttünk, hogy beruházunk egy fekete fénybe, elszörnyedve vehetjük észre, hogy kedvencünk fekhelye csak úgy világít az UV fényben. Csakúgy, mint az emberek, a háziállatok is a szokások rabjai, így amennyiben kutyánknak külön ágya vagy szeret a mi ágyunkba feküdni, elég nagy rá az esély, hogy ez lesz a rossz szagok forrása. A legjobb, ha az ágyneműt gyakorta mossuk, így eltávolítjuk a rossz szagokat okozó baktériumokat[4], mivel a szagok könnyen beleivódnak a szövetekbe[5].

Ugyanezen okból kifolyólag - amennyiben háziállatunk a kanapéra vagy az ágyra fekszik - rendszeresen mossuk ki a párnákat vagy ágyneműket/ágytakarókat is, hogy ne ivódjanak be a kellemetlen szagok.

 

  1. Ellenőrizzük kedvencünk fülét

Kutyánk fajtájától és méretétől függően a fülei arra szolgálnak, hogy növeljék az állat hallását. A fül méretével párhuzamosan növekedik a fertőzés kockázata, ami elég gyakran előfordulhat. Ha megfürdettük kutyánkat és még mindig rossz szagot tapasztalunk vagy kutyánk nagyobb figyelmet fordít a fülére, mint általában, lehetséges, hogy fertőzéssel állunk szemben. Ezért hangsúlyozottan ajánlott felkeresni állatorvosunkat egy megfelelő fültisztításért, mert kutyánk füle igen érzékeny és könnyen megsérülhet.

 

  1. Ne feledkezzünk meg az autóról sem

Ne feledkezzünk el a kocsiról sem, ahol kedvencünk szaga különösen erős lehet. Mivel az üléseket nem túl könnyű rendszeresen mosni, próbáljuk meg lefedni valamilyen anyaggal és mindig legyen kéznél egy flakon Air Wick Pure, hogy takarítás után kellemes illatúvá varázsoljuk a kocsit, mielőtt nekivágnánk a következő kalandnak!

 

  1. Használjunk Air Wick-et

Az Air Wick segítségével otthonunk friss és megnyugató hely lesz. Az Air Wick termékcsalád biztosítja otthonunk illatosítását és széles illatválasztékával segít megteremteni a környezet, amire vágyunk.

Az Air WICKTMPure illatossá varázsolja otthonunkat, miközben megszünteti a kellemetlen szagokat. A Pure légfrissítő semlegesíti a szagokat, miközben használata kevesebb visszahulló vízpárát eredményez. Speciális formulája nem tartalmaz hozzáadott vizet, így töményebb illatot és jobb hangulatot biztosít.

 

[1] http://chemse.oxfordjournals.org/content/25/4/473.full

[2] http://www.wikihow.com/Find-Cat-Urine-With-a-UV-Light

[3] http://wildfirefx.com/tutorials/The_Science_Behind_UV.pdf

1 http://dailynewshungary.com/dogs-vs-cats-in-europe/

[4] http://www.thenakedscientists.com/HTML/questions/question/3332/

[5] http://www.huffingtonpost.com/2015/05/19/make-your-home-smell-good_n_5889222.html